Sunday, October 28, 2012

Newsify?



I en kronikk i dagens Aftenposten tar Henriette Hedløv og Jorunn Flydal opp ideen om en Spotify kloning som løsning på mediehusenes utfordring. Les kronikken her

Ettersom kronikken er ført i pennen av to meget dyktige damer med kompetanse på sosiale medier har de klart å lage en aldri så liten twitterstorm. De har høstet litt motstand fra enkelte i mediehusene, men primært har de blitt hyllet av diverse twittrere og alle har stort sett vært enige i at norske medier henger etter og ikke er innovative nok. 

Jeg vil påstå at norske mediehus er verdensledende hva gjelder forretningsutvikling i digitale kanaler (Det betyr ikke at de ikke kunne vært forbanna mye bedre). Torry Pedersen og VG som har fått litt tyn i debatten i dag hadde i 2011 en omsetning på 365mill og leverte et overskudd på 81mill. Selskapet har 1,8mill daglige lesere på nett og 600.000 på mobil. I tillegg er de ansvarlig for en av landets største tv kanaler og en forferdelig slanketjeneste som går som ei kule, økonomisk. Det skal godt gjøres å finne et mediehus som har klart overgangen til nye plattformer bedre enn VG og da mener jeg i et globalt perspektiv. Men VG er ikke alene. Dagbladet, TV2, + +, driver god butikk digitalt. Selv om man ikke nødvendigvis liker alt innholdet er det vanskelig å ikke la seg imponere av live dekningen av viktige nyhetshendelser og de siste årene har kommentatorer og redaktører blitt et daglig fenomen i nettavisenes nyhetsstrøm som stadig øker i hastighet. At flere vil se på rompa til Tone Damli isteden for å lese den siste kommentaren til Anne Marte Blindheim, Astrid Meland eller Frithjof Jacobsen får nesten stå for forbrukerens regning og ikke redaktørens.

I debatten på Twitter i dag var det en som foreslo at DN burde ta en Newsweek. Hvorfor i alle dager skulle de gjøre det? DN er en av ytterst få papiraviser som kan vise til opplagsvekst de siste årene og omsetningen i selskapet har økt fra 581 mill i 2007 til 623 mill i 2011 (Hadde en dipp i 2009 post finanskrise) En tvungen overgang til digitale plattformer hadde ført til et økonomisk ragnarokk, men slike trivialiteter trenger man heldigvis ikke å ta hensyn til som ekspert på sosiale medier på twitter. Personlig synes jeg DN er svake hva gjelder innovasjon på nye plattformer og jeg tror de vil få det veldig tøft når papir ryker også hos de, men det betyr ikke at det er smart å legge ned papiravisen nå.

Men tilbake til start. La meg prøve å sage Newsify sønder og sammen!
Meta tjenester for nyheter i digitale medier er ikke noe nytt. Google news har vi hatt i en årrekke og det finnes en rekke andre, mer eller mindre vellykede hacks der ute. Dette er selvsagt Flydal og Hedløv klar over og jeg antar at det de ønsker er en tjeneste som samler alt innhold som ikke er tilgjengelig på nettavisene. De vil ikke betale for VG+, men hvis de fikk et Media+ produkt med innhold fra alle konkurrenter ville det vært en god investering.  Sammenligningen med Spotify er lett å ty til, men den er desverre villedende. Ser vi bort i fra det faktum at tjenesten taper flere hundre millioner kroner i året og heller konsentrerer oss om det positive med modellen ser vi fort at den har lite til felles med Newsify. Musikk er globalt og lokalt. Spotify funker fordi de tilbyr global, nasjonal, regional og lokal musikk. De aller fleste hører de samme globale og nasjonale sangene og noen få hører på mer obskure lokal musikk. De som misliker Spotify gjør det fordi noe musikk mangler, det er umulig å gjøre alle til lags...

Nyheter er også globale, nasjonale, regionale og lokale, men i motsetning til musikkbransjen pre Spotify er “alt” tilgjengelig gratis. Et Newsify vil vel da "kun" bestå av all den kvalitetsjournalistikken som ikke ligger på nettet? Hvor stort er det markedet egentlig? Og hvor mye av den journalistikken blir ikke publisert på nettet i dag? Newsify vil bli som et Spotify for kun en musikknisje og tjenesten vil være lokal og således ha et meget begrenset potensiale.

Så til pengene. La oss anta at alle mediehusene fortsetter med sine gratis nettaviser og det er inntektene fra papir og digitale + utgaver som skal hentes inn via Newsify. Hvis vi legger oss på samme prisnivå som Spotify (99,- per mnd) og sier at tjenesten har en million norske brukere ender vi på en omsetning på ca 1,2 milliarder. La oss glemme det faktum at det er umulig å få 1 mill nordmenn til å betale 1188,- i året for dybdeintervjuer med Thomas Hylland Eriksen og felt reportasjer fra tørkerammede områder i sub Sahara og heller sammenligne med de pengene som norske mediehus tjener i dag på sin tradisjonelle virksomhet. Schibsted, Amedia, Polaris, Berner Gruppen og NHST har samlet inntekter på  over 10 milliarder fra sine papirprodukter i dag. Ja, kostnadene er langt høyere for papirproduksjon, men de er ikke så høye at et scenario hvor de samme aktørene skal sloss om en total omsetning på en drøy milliard er veldig attraktiv for eierne. 

En "Premium" løsning vil også være vrient i forhold til deling i sosiale medier og da står vi igjen med den annonsefinansierte gratis strømmen. Skal man tjene penger på annonser på nett kreves et enormt volum. VG med 1,8mill lesere tjener kanskje 250mill på ulike former for annonser og norges største aktør Google ligger rundt en milliard. Hvis et annonsedrevet Newsify er løsningen for norske aviser betyr det bare en eneste ting, det vil være veldig få igjen av de.

Når dette er sagt så mener jeg at et Newsify ville være en hyggelig tjeneste for forbrukeren og jeg er helt sikker på at den vil komme i en eller annen form. Schibsted kunne jo laget noe fornuftig på tvers av sine publikasjoner, men i min verden heter det produktet “bundling”, “cross sale” eller på godt norsk mersalg. Om alle medier skulle gått sammen om en løsning og sett på felles redaksjoner og produkter ville det vært en falliterklæring for norsk journalistikk og jeg håper det aldri skjer.

Newsify er like lite løsningen på avisenes utfordringer som Ipaden var det og gode forretningsideer kommer sjelden i form av en kronikk i Aftenposten. (sorry Jorunn) 

Etter å ha lest igjennom min post her nå, registrerer jeg at jeg har blitt en grinete, gammel og traust gubbe, som opererer på lag med storkapitalen og de etablerte. Ikke gærnt for en 33 åring det…